Mitt växtintresse har varit med mig under hela livet. som född och uppvuxen på söder i Stockholm, där blomsterprakten  inte fanns på den  tiden.  Där växter enbart fanns i parkerna. I mitt fall var det  Åsöparken. Minns träden  där, speciellt en tårpil där. I utkanten på söder fanns underbara små trädgårdar, som grannarna hade som sommarställen. Vi barn fick följa med  dit och plocka bär.

Blomsterintresset började infinna sig som 7-åring , när jag tillbringade somrarna hos min mormor på landet. Hon hade en enorm äppelträdgård  och där hade jag möjligheter att odla. I början var det mest matnyttigt, som pumpor och jordgubbar. Det utökades snabbt  med köksväxter och blommor. Mitt intresse fortgick även som gift, eftersom jag där hade egen trädgård. Det kom även  träd, buskar, perenner och ettåriga blommor in i min värld.

Firman Ewa Perzanowska’s Kostym och Växter har drivits i ett 18 år. På Villa Tallbacken tar vi emot förhandsbokade visningar av trädgård och textilmuseeum. Jag har tidigare arbetat på Weibulls och drivit handelsträdgård och blomsteraffär. Idag driver jag upp perenner från frö. Jag har ett stort sortiment av vanliga och ovanliga perenner. Jag delar även växter från trädgården. Mina växter drivs utan värme och planteras i januari, och är mycket härdiga.