Skillnaden på blomsterhandlare

Här på Ewa’s Blomsterparadis, finner du många vackra växter, som till exempel många vackra perenner. Något folk ibland missar är att jag säljer barrotade växter. Det innebär att jag postar i paket utan kruka. Inlindat i hushållspapper och gladpack för att behålla fukten. Många som handlar här, handlar till trädgården. Det innefattar ofta en viss målgrupp. Många har villa och trädgård. Färre är riktigt unga. Samtidigt har trädgård blivit mycket mer populariserat på senare tid. Idag är många fler designmedvetna, och då vill man även designa trädgården.

Nu i coronatider är det särskilt märkbart. Alla pysslar, jobbar och fixar på hemmaplan. Man kanske aldrig haft den där tiden för trädgården som man önskat. Många är också förtjusta i de ovanligare växterna hos Ewa. Kort och gott, så har olika blomsterhandlare inriktning för olika målgrupper.

Så växter från frö

Ska du så från frö istället för att beställa färdiga blommor eller växter, så kan du vända dig till Impecta. Impecta har ett brett sortiment! Företaget i sig är också mycket större och mer etablerat än vad Ewa’s Blomsterparadis är. Ewa har handlat perennfröer ända sedan 70-talet från Impecta.

Här är ett par tips till dig som ska så fröer:

  • Förså på liten yta med en pluggbox
  • Odla exempelvis grönsaker efter hur mycket plats du har

Sedan finns de som erbjuder exempelvis både fröer och färdiga växter. Plantagen är ett exempel på det. Vissa blomsterhandlare, eller ska man säga trädgårdsbutiker kan erbjuda trädgårdsredskap och trädgårdstillbehör också. Sedan specialiserar sig många blomsterhandlare på en viss sorts växter. Det kan vara som Ewa, ovanliga perenner och historiska rosor. Vissa specialiserar sig på grönsaker eller helt andra saker.

För dig som söker snittblommor

Ska du köpa snittblommor så kan du vända dig till exempelvis Interflora. Interflora har väldigt fina blommor. De är lite mer påkostade och är många gånger (inte alltid) präktigare än de som säljs på exempelvis matbutiker. Sedan erbjuder de blombud också. Perfekt till Mors dag eller vid andra viktiga tillfällen.

Den lokala matbutiken fungerar också jättebra, särskilt om du har bråttom på väg hem från jobbet eller något liknande. Då kanske man inte hinner välja och betala på internet samt invänta en leverans. Duktiga farbröder, män och grabbar uppvaktar sin kvinna med fina blommor. Choklad eller lakrits skadar sällan heller.

Är man petig vad kommer till kvalitet, så bör man veta att det även kan skilja sig åt hos riktiga blomsterhandlare. Det gäller inte minst snittblommor. Snittblommor kan vara lika vackra, men riktigt bra snittblommor håller ut mycket längre i vasen. Det underlättar naturligtvis om man sköter om blommorna på rätt sätt. Lägg inte i för kallt eller för varmt vatten, byt vatten och snitta blommorna ordentligt.

I vissa fall kan du handla snittblommor eller andra växter av särskilt hög kvalitet om du har en riktigt bra blomsterhandlare lokalt. Bara för att ta ett exempel så finns det just en sådan affär i centrala Degerfors. De har fina snittblommor till hög kvalitet och bra pris. De har även trevliga vykort och annat bra att ha. Gör som jag, undersök ditt närområde om du inte redan har gjort det!

Stort växthus med mycket trädgårdsarbete

Du som har en stor trädgård och kanske även ett växthus vet att det kan innebära en hel del trädgårdsarbete. Trädgårdsarbete kan vara både fantastiskt roligt, avkopplande och hälsosamt. Det finns alltså vetenskapliga belägg på att trädgårdsarbetet är bra för hälsan, till och med som behandlingsform.

Äldre personer som har förlorat många av sina sinnen kanske fortfarande har kvar doftsinnet. Det kan förhöja deras livskvalitet, och exempelvis bidra till att de minns delar av sin barndom genom dofterna. Det har används i rehabiliterande syfte, med förhöjda trädgårdar, där blommor och buskar hamnar i högre höjd för patienter i rullstol.

Ewa’s växthus

Ewa däremot, är en oerhört frisk och pigg pensionär med alla sinnen i behåll. Hon har fingrarna i jorden, och brinner för allt som har med trädgård att göra. Hon hanterar sitt lager, paketerar och sköter kontaktformuläret för dig som har handlat här. Ewa sår många av växterna från frön, hon förökar och delar dem. Det innebär en hel del trädgårdsarbete som hon sköter på egen hand. Som tur, fixar hon det galant. Jag (webmaster) hjälper henne bara med det tekniska och kanske bära en och annan påse med jord.

Ewa har en fantastisk perennodling i sitt växthus. Hon har också buskar av olika slag, mindre träd, vattenväxter, rosor och andra växter. Mycket av det säljs i webbutiken, men faktum är att hon också har lite frukt och grönsaker mest för eget bruk. Ewa har också ett stort intresse för historiska rosor och här kommer vi kanske se fler arter i framtiden.

Det är väldigt mycket jobb med ett växthus också. Växthuset är väldigt bra planerat på hela 150 kvadrat. Det är byggt med flera våningar och extra tjock plast som släpper in bra med UV-ljus. Detta gynnas växterna av men det som gör växthuset optimalt för just perenner är den höga luftfuktigheten utan att bränna sönder växterna.

Utveckling av webbutiken

Idag har Ewa 3000 perenner, som kommer vart efter, att hamna i webbutiken här. Hon har även andra växter som inte finns i webbutiken ännu. Många av dessa som lagt ut i butiken men idag ligger faktiskt fokuset framförallt på att förbättra webbplatsen. Just nu, arbetar jag med att redigera befintliga växter. Många felstavningar håller på att åtgärdas. Sedan ska vi skriva om och förlänga texterna. Egenskaperna kommer att läggas in som attribut i WordPress, och inte bara som en del av den befintliga produktbeskrivningen. Detta gör att det kommer se proffsigare och tydligare ut. Det kommer att finnas tydliga tabeller där attributen presenteras.

Sist men inte minst ska jag skaffa en ordentlig systemkamera med ett bra objektiv och ta nya produktfotografier för webbutiken. Sedan när det arbetet är genomfört, så kommer vi att satsa på att lägga in massor av nya växter. Så det är mycket arbete med både trädgården och trädgårdsbutiken.

Man kanske ser att det redan gjorts en del arbete, eftersom att webbplatsen har bytt design helt och hållet flera gånger under flera månader tid. Vi har provat oss fram till den aktuella designen. Den här gången blev vi nöjda. Nästa artikel kommer att handla om blomsterhandlare… så håll utkik!

Ewa’s nya webbplats!

Den senaste tiden har jag (webmaster) jobbat på att ersätta hennes gamla webbplats. Detta är ett projekt som innebär byte till en helt ny plattform (från Textalk till WordPress med helt egen drift). Tanken är att få ner kostnaderna ganska ordentligt (så att vi kan satsa på kärnverksamheten dvs. växterna) och förbättra webbplatsen på en rad olika punkter som bl.a. design, säkerhet och användarvänlighet.

Det finns fortfarande en del jobb som kommer att genomföras framöver… bland annat ska många produkter (växter) in framöver. Jag ska köpa en professionell systemkamera och ta bättre produktbilder, även om befintliga bilder är bra och man ser vad det är för blomster det rör sig om. Jag kommer att satsa på internetmarknadsföring, bland annat genom att synas på vanligt förekommande sökord i Google. Nya blogginlägg kommer att författas om till exempel blomsterhandlare. I dagsläget erbjuds kortbetalning såsom Mastercard, VISA och American Express, men även betalning genom Paypal-konton. Tanken är att när/om omsättningen ökar, också erbjuda Klarna. På Klarna kan du betala med internetbank, Swish eller lägga upp en delbetalning.

Vi har haft lite barnsjukdomar av olika slag… allt från designfel till att leverantören av betalsystemet (Stripe) krävde Ewa på ID-kontroll. Något de gör med samtliga av deras kunder, då det enligt lag/regler krävs för att undvika penningtvätt. Så på grund av lite olika anledningar, har det varit något enstaka avbrott.

Nu bör det mesta vara åtgärdat och vi har här en fullt fungerande webbutik!

Välkommen till EWA’s blomsterparadis!

0