Hoppa till innehåll

Allt om begravningsblommor

Här är en vägledande artikel med allmän information kring begravningsblommor. Det är matnyttigt för den som ska anordna en begravning eller har särskilda önskemål. Se till att anlita en bra begravningsbyrå. Det är av yttersta vikt, att man väljer en seriös aktör, liksom vid andra viktiga tillfällen i livet. Det finns en begravningsbyrå på Södermalm som är flexibla och som ska lyssna på olika önskemål.  Det är värt att överväga en flexibel begravningsbyrå om man har särskilda önskemål kring sådana här saker.

Historia om begravningsblommor

Användningen av blommor till begravning är en gammal sed som går tillbaka till 2000 före kristus. Man har i Egypten hittat Mumierosen ‘Sancta’ som är en hybrid mellan provinsros (R. gallica) och fenicierros (R. phoenicea). Den finns avbildad på väggmålningar i Knossos palatset på Kreta. När blommor i samband med begravning var vanligt förekommande under 1600-talet. Där skriver man 1686 att ”de som levt kristligt skulle få en blomma på sin grav”. Eftersom många hade det svårt att få tag på blommor vissa tider var även Pärlekransen vanlig. Det var pärlor som var trädda på en ståltråd och gjordes så de efterliknande blommor. Man ser ofta den traditionen lever kvar runt medelhavsområdet. I Sverige försvann den efter andra världskriget.

Förr var man väldigt beroende av årstiderna för valet av blommor, eftersom importen inte var lika utbredd som den är idag. Då tog många av det som fanns tillgängligt. Men det är fortfarande vanligt att man håller sig till vad som är aktuellt för säsongen. Vad man väljer har förändrats genom åren. Förr höll man sig till det man brukade kallad för begravningsblommor rätt och slätt. Det var då Calla, liljor nejlikor krysantemum och brudslöja. Man kunde inte ge en äldre person dessa som till exempel en födelsedagsbukett. Du kunde man få ett svar som ”att du önskar livet av mig”. I dag är det betydligt vanligare med personliga buketter och vad den avlidne har tidigare uppskattat.

Uppsättningar och betydelse

När man skickar kondoleans blommor till någon vars anhörig just avlidit är det för deltagande av sorgen. Då gäller ofta vita blommor med ett kort om delaktighet i sorgen. Eftersom att jag har haft blomsteraffär och handelsträdgård, där begravnings dekorationer är en viktig del av arbetet. Där delar man upp dekorationerna till kistdekorationer (som ligger på kistan) och de som köps av de närmaste sörjande. Man brukar dekorera med kransar, som ställs bredvid kistan oftast med minnesord från givaren, som oftast är en närstående. Stående sorgdekoration är en annan variant som ofta har band med en hälsning. Den brukar ges av nära vänner. Den placeras nedanför kistan på golvet.

Sedan finns det också en liggande sorgdekoration som är en liggande bukett, som placeras nedanför kistan. Den ges ofta av vänner och kan även ha ett sorgband. Sedan finns blomsterbuketter som ges av vänner eller bekanta. Handbukett har man som namnet säger i handen för att lägga på kistan när man säger ett sista farväl. Det är ofta en röd ros, men även små personliga buketter förekommer. När det inte är en kista utan en urna gäller samma regler med placeringar även om det inte finns någon dekoration för kistan då.

Dessa sorter har varit populära på våren:

 • På våren kan ljusa färger passa som exempelvis liljekonvalj, orkidé, lilja, vita brudslöja, bukettanemon, lejongap, nejlika, pion, prärieklocka och riddarsporre
 • På sommaren passar agapanthus, alstroemeria, dahlia, prästkrage, blåklint, luktärt och riddarsporre
 • På hösten gäller ofta höstens varma färger som ros, nejlika, fresia och gladiolus
 • På vintern rekommenderas lite kallare färger som brudorkidé, fretsia, vita liljor, bukettanemon, amaryllis och hortensia

Blommornas färg kan ha stor betydelse:

Blått betyder: “jag är dig trogen intill döden”
Lila betyder: “jag önskar dig lycka”
Röd betyder: “Jag längtar efter dig”
Mörkröd betyder: “Jag saknar dig så”

Även olika blommor kan ha olika innebörd. Dessa regler är inte huggna i sten. Många som har lämnat har personliga preferenser. Man väljer efter vad man själv tycker, vad som är vackert och vad som passar för just en viss ceremoni. Det är vanligt man väljer blomster utifrån vad den avlidne uppskattade. Jag har märkt att många låter göra vackra sorgdekorationer ur sin trädgård eller den avlidnes trädgård.

Sedan kan blommor också ha en viss sorts betydelse:

 • Lilja står för sympati, renhet och för själens återuppståndelse
 • Gladiolus signalerar karaktärsfylld moral och uppriktighet hos den som har avlidit
 • Nejlika innebär olika saker beroende på färg. Röd betyder beundran, vit betyder oskyldighet och rosa betyder åminnelse
 • Krysantemum blomman för begravning i medelhavsländerna och östeuropa
 • Ros står för kärlek och respekt. Även där har olika färger betydelse. Röd betyder givetvis evig kärlek, rosa betyder kärlek och uppskattning. Den vita betyder oskuldsfullhet och ungdom. Den gula rosen signalerar vänskap mellan givaren och den avlidne.

Även om många inte bryr sig, så kan det vara bra att veta vad som är brukligt för mer strikta och traditionella begravningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
  0
  Varukorg
   Beräkna frakt
   Använd rabattkod