Hoppa till innehåll

Visar alla 11 resultat

GRÄS Gräs är ett- eller fleråriga örter med kraftigt varierande storlek, och rötterna är samlade i en jämn knippa. Stjälken kallas strå och är ofta ihålig, men arter som majs och sockerrör har märg, medan bambu har en förvedad stam. Strået är ledat och lederna skiljs åt av förtjockade noder. Bladen utgår från noderna och omsluter strået med en bladslida. Mellan denna och bladskivan sitter en hinna, snärpet. Blommorna skyddas av skärmfjäll och blomfjäll som kallas agnar, och är samlade i småax som i sin tur bildar ax eller vippor.

Vissa gräsmarker som till exempel savannen, där gräsen dominerar beräknas utgöra 40,5 % av jordens landyta, med undantag för Grönland och Antarktis. Gräs är också en viktig del i många andra livsmiljöer, inklusive skogar och våtmarker.

Gräs kan växa enstaka eller i täta tuvor och förökar sig ofta via underjordiska revor. De är vanligen korsbefruktande och pollineras av vinden. Det stärkelserika, mjöliga fröet är inneslutet i ett slags nöt.

Gräs för produktion

Gräset är den ekonomiskt viktigaste växtfamiljen, som tillhandahåller baslivsmedel från domesticerade spannmålsgrödor som majs, vete, ris, korn och hirs samt foder för köttproducerande djur. De ger, genom direkt konsumtion, drygt hälften (51%) av all kostenergi; ris ger 20%, vete leveranser 20%, majs (majs) 5,5%, och andra korn 6%.

Några medlemmar av gräsfamiljen används som byggnadsmaterial som till exempel bambu och halm. Andra sorters gräs kan tillhandahålla en källa till biobränsle, framförallt genom omvandling av majs till etanol.

Vad är inte gräs?

Gräs är en familj enhjärtbladiga växter med omkring 780 släkten och omkring 12 000 arter i hela världen. Gräs är den femte största växtfamiljen efter Fabaceae, Orchidaceae, Rubiaceae och Asteraceae.

Även om de brukar kallas “gräs” så till hör det ibland andra växtfamiljer. Sjögräs är ett exempel på det. Arter i familjen halvgräs betraktas ofta felaktigt som gräs. Halvgräs kan särskiljas genom att de saknar en tydlig led på strået och ofta genom att halvgräsens strån inte har rund (utan till exempel trekantig) genomskärningsyta.

Gräs

Gräs är ett- eller fleråriga örter med kraftigt varierande storlek, och rötterna är samlade i en jämn knippa. Stjälken kallas strå och är ofta ihålig, men arter som majs och sockerrör har märg, medan bambu har en förvedad stam. Strået är ledat och lederna skiljs åt av förtjockade noder. Bladen utgår från noderna och omsluter strået med en bladslida. Mellan denna och bladskivan sitter en hinna, snärpet. Blommorna skyddas av skärmfjäll och blomfjäll som kallas agnar, och är samlade i småax som i sin tur bildar ax eller vippor. Vissa gräsmarker som till exempel savannen, där gräsen dominerar beräknas utgöra 40,5 % av jordens landyta, med undantag för Grönland och Antarktis. Gräs är också en viktig del i många andra livsmiljöer, inklusive skogar och våtmarker. Gräs kan växa enstaka eller i täta tuvor och förökar sig ofta via underjordiska revor. De är vanligen korsbefruktande och pollineras av vinden. Det stärkelserika, mjöliga fröet är inneslutet i ett slags nöt.

Gräs för produktion

Gräset är den ekonomiskt viktigaste växtfamiljen, som tillhandahåller baslivsmedel från domesticerade spannmålsgrödor som majs, vete, ris, korn och hirs samt foder för köttproducerande djur. De ger, genom direkt konsumtion, drygt hälften (51%) av all kostenergi; ris ger 20%, vete leveranser 20%, majs (majs) 5,5%, och andra korn 6%. Några medlemmar av gräsfamiljen används som byggnadsmaterial som till exempel bambu och halm. Andra sorters gräs kan tillhandahålla en källa till biobränsle, framförallt genom omvandling av majs till etanol.

Vad är inte gräs?

Gräs är en familj enhjärtbladiga växter med omkring 780 släkten och omkring 12 000 arter i hela världen. Gräs är den femte största växtfamiljen efter Fabaceae, Orchidaceae, Rubiaceae och Asteraceae. Även om de brukar kallas "gräs" så till hör det ibland andra växtfamiljer. Sjögräs är ett exempel på det. Arter i familjen halvgräs betraktas ofta felaktigt som gräs. Halvgräs kan särskiljas genom att de saknar en tydlig led på strået och ofta genom att halvgräsens strån inte har rund (utan till exempel trekantig) genomskärningsyta.
1
  1
  Varukorg
  11+ kunder har köpt detta
  120.00 kr
   Beräkna frakt
   Beräkna frakt
   Använd rabattkod