Hoppa till innehåll

Visar alla 7 resultatHäckväxter

HÄCKVÄXTER
Häckväxter används sedan gammalt för att markera tomtgräns och som insyns skydd i trädgården. Nu för tiden används de ofta som rums in delare, för att få den att verka större och insyns skydd. Ett användnings område är att skärma av uteplatser och terasser från insyn.

När man väljer häckväxter bör man göra det med stor omsorg. De bör passa både med trädgården och omgivningen.

En sak är även om man vill att de skall vara vintergröna eller bladfällande Både önskad höjd och bredd bör has i åtanke. Om man enbart vill markera en tomtgräns med någon häckväxt på 50 cm eller om önskan är en två meter insyns skydd som man önskar sig. Skall karaktären vara en häck av buskar som ej skall klippas eller en stram häck , som kräver bety6dligt mer jobb. En klippt häck kräver klippning flera gånger per år, för att var snygg. Olika häckväxter tål beskärning olika bra. Viktigt är också om det är viktigt att få upp häcken fort, eftersom olika växter är olika snabbväxande.
Något man även bör ha i åtanke är om man har små barn och djur, eftersom vissa har giftiga bär s0m exempel Taxus baccata.
Vill man ha en strikt häck passar lagerhägg, contoniaster, Liguster och Måbär som tål hård klippning. Olika tujor är vintergröna likaså Taxus. Likaså Buxbom som går att formklippa både till figurer och en rak häck. Buxbom kan också formklippas till både klot och figurer som kan passar både på en uppfart eller entre´.
Mer lediga häckar är Avenbok, Häggmispel, syren, parkrosor och olika spireor. De behöver mindre skötsel, det brukar räcka att ta bort döda grenar och se till att häcken håller önskad höjd.

Många tycker att en blommande häck är att föredra. Där finns många sorter att välja mellan. Som exempel Syren av många sorter. Scharsmin finns i många sorter, från de som doftar utsökt och de som nästan inte har någon doft alls. Spirea är också omtyckt, där finns många sorter med olika färger, blad färger och höjder. Ölandstok var vanligt förekommande förr, men har nu kommit i en massa färger. I rosfamiljen finns många sorter både när det gäller färg, doft och höjder. Där bör man tänka på att de bör inte vara för taggiga om man måste passera nära.

När man väljer häckplantor bör man också ta reda på hur många som behövs per sträck meter, för att ge en tät och snygg häck. Det är väldigt olika beroende på vad man valt att plantera. De flesta plantskolor kan ge information om detta och går även att slå upp information på nätet.
Häcken ger stadga och karaktär till trädgården. Den speglar även ägarens karaktär och smak. I en äldre trädgård bör även äldre slags växter användas för att stämma med byggnader och omgivning. Det går att slå upp vilka växter som användes förr och vilka som är av modernare slag.
Lycka till med er plantering av häck.

0
    0
    Varukorg
      Beräkna frakt
      Använd rabattkod