Hoppa till innehåll

Visar 1–12 av 22 resultat

Klängväxterna delas upp i ettåriga och fleråriga. Jag tar enbart upp de fleråriga, eftersom det är vad jag saluför.

Var du placerar dina klängväxter

Klängväxternas användning har ökat de senare åren på grund av av att man i allmänhet har mindre tomter och vill ha insyns skydd. De används också för att göra trädgårdsrum, när man vill bygga på höjden. Vanligt är också att använda dem som insyns skydd på balkongen och altaner. Att klä in väggar har man gjort en längre tid. Men då får man tänka på att inte använda arter med sugrötter, som kan förstöra fasaden. som exempel klätter hotensia, murgröna och vildvin Vildvinet var vanligt förr på tegelfasader, där de inte gjorde någon större skada. De kan också hålla kvar fukt, därför är det lämpligt med en spalje´. Som går att fälla ned om huset exempelvis behöver målas om.

Många anlägger en pergola, där klängväxter trivs på. Om man som exempel väljer rosor bör man tänka på att inte använda för taggiga sorter. Oavsett ändamål bör man betänka vilket läge om det är sol eller skugga, eftersom olika växter har olika önskemål. Likaså är höjd och bredd väsentligt.

Hur din klängväxt kan användas

Många använder ett gammalt dött träd som på det viset får ett nytt användningsområde. Där trivs höga clematis, klätterhotensian och murgrönan. Där gör deras sugrötter inte heller någon skada. Vildvin används ofta att klä in tegelfasader sedan gammalt.

En del klängväxter är även ätbara och även dekorativa , som exempel vindruvor, kiwifrukter och björnbär. Humle är vacker och leds ofta upp på humlestockar. Där finns även en gul sort som är dekorativ och lyser upp i trädgården.När man väljer klängväxter skall man även ta hänsyn till doften, eftersom en del har stark doft som Kaprifol och rosor.

Klängväxterna i trädgårdgården

Olika klängväxter kräver olika mängd sol, som exempel rosor är soldyrkare. Medan clematis ofta vill ha skugga på rötterna men sol i toppen på plantan. Växter för norrläge är pipranka och murgröna som är nöjda med lite ljus. En del klängväxter har en ansenlig bredd som bör beaktas vid växtval.

Som t.ex. Rosen multiflora som blir både 5 meter bred och hög. Både Pipranka och blåregn hakan bli breda. De låga klängväxterna är codonopsis, vissa låga clematis och låga rosor. Lämpligt till plank och mur.

Växterhöjder

Man kan som exempel inte ha jättehöga växter på en balkong. Där är låga clematis och remonterande låga rosor på sin plats. Höjden på klängväxter är väldigt olika från knappt 1 meter till ungefär 15 meter. Låga växter är till exempel codonopsis, perenna luktärtor och vissa rosor.

Medelhöga är vissa som till exempel clematis, kaprifol, en del rosor och kamiljont som är en buske. De är mer lämpliga till medelhöga murar och plank. Höga växter bör ha ett äldre träd eller liknande att etablera sig i.

Medelstora klängrosor

Clematis: 2-3 meter
Kamiljont: 3 meter
Kaprifol: 3-4 meter
Perenn Luktärt 2 meter
Codonopsis: 2-3 meter
Kaprifol: 3-4 meter

Höga klängväxter eller träd

Blåregn: 6-10 meter
Clematis: 10-15 meter (vissa sorter)
Höga rosor: 5-10 meter
Pipranka: 6-10 meter
Murgröna: 6-10 meter
Vildvin: 15 meter
Humle: 5-10 meter.

Förhoppningsvis får mycket glädje av dina nya klängväxter när du skapar din drömträdgård. Lycka till!

Klängväxter

Klängväxterna delas upp i ettåriga och fleråriga. Jag tar enbart upp de fleråriga, eftersom det är vad jag saluför.

Var du placerar dina klängväxter

Klängväxternas användning har ökat de senare åren på grund av av att man i allmänhet har mindre tomter och vill ha insyns skydd. De används också för att göra trädgårdsrum, när man vill bygga på höjden. Vanligt är också att använda dem som insyns skydd på balkongen och altaner. Att klä in väggar har man gjort en längre tid. Men då får man tänka på att inte använda arter med sugrötter, som kan förstöra fasaden. som exempel klätter hotensia, murgröna och vildvin Vildvinet var vanligt förr på tegelfasader, där de inte gjorde någon större skada. De kan också hålla kvar fukt, därför är det lämpligt med en spalje´. Som går att fälla ned om huset exempelvis behöver målas om. Många anlägger en pergola, där klängväxter trivs på. Om man som exempel väljer rosor bör man tänka på att inte använda för taggiga sorter. Oavsett ändamål bör man betänka vilket läge om det är sol eller skugga, eftersom olika växter har olika önskemål. Likaså är höjd och bredd väsentligt.

Hur din klängväxt kan användas

Många använder ett gammalt dött träd som på det viset får ett nytt användningsområde. Där trivs höga clematis, klätterhotensian och murgrönan. Där gör deras sugrötter inte heller någon skada. Vildvin används ofta att klä in tegelfasader sedan gammalt. En del klängväxter är även ätbara och även dekorativa , som exempel vindruvor, kiwifrukter och björnbär. Humle är vacker och leds ofta upp på humlestockar. Där finns även en gul sort som är dekorativ och lyser upp i trädgården.När man väljer klängväxter skall man även ta hänsyn till doften, eftersom en del har stark doft som Kaprifol och rosor.

Klängväxterna i trädgårdgården

Olika klängväxter kräver olika mängd sol, som exempel rosor är soldyrkare. Medan clematis ofta vill ha skugga på rötterna men sol i toppen på plantan. Växter för norrläge är pipranka och murgröna som är nöjda med lite ljus. En del klängväxter har en ansenlig bredd som bör beaktas vid växtval. Som t.ex. Rosen multiflora som blir både 5 meter bred och hög. Både Pipranka och blåregn hakan bli breda. De låga klängväxterna är codonopsis, vissa låga clematis och låga rosor. Lämpligt till plank och mur.

Växterhöjder

Man kan som exempel inte ha jättehöga växter på en balkong. Där är låga clematis och remonterande låga rosor på sin plats. Höjden på klängväxter är väldigt olika från knappt 1 meter till ungefär 15 meter. Låga växter är till exempel codonopsis, perenna luktärtor och vissa rosor. Medelhöga är vissa som till exempel clematis, kaprifol, en del rosor och kamiljont som är en buske. De är mer lämpliga till medelhöga murar och plank. Höga växter bör ha ett äldre träd eller liknande att etablera sig i.

Medelstora klängrosor

Clematis: 2-3 meter Kamiljont: 3 meter Kaprifol: 3-4 meter Perenn Luktärt 2 meter Codonopsis: 2-3 meter Kaprifol: 3-4 meter

Höga klängväxter eller träd

Blåregn: 6-10 meter Clematis: 10-15 meter (vissa sorter) Höga rosor: 5-10 meter Pipranka: 6-10 meter Murgröna: 6-10 meter Vildvin: 15 meter Humle: 5-10 meter. Förhoppningsvis får mycket glädje av dina nya klängväxter när du skapar din drömträdgård. Lycka till!
2
  2
  Varukorg
  11+ kunder har köpt detta
  Actaea pachypoda
  Pris: 30.00 kr
  - +
  30.00 kr
  10+ kunder har köpt detta
  Anemone sylvestris
  Pris: 70.00 kr
  - +
  70.00 kr
   Beräkna frakt
   Beräkna frakt
   Använd rabattkod