Perenner

Visar 1–15 av 508 resultat

På den här sidan finns många olika slags perenner. De är svenskodlade och har växt upp i en mer naturlig miljö än till exempel vissa holländska växter kan göra. Perennerna är vackra, naturliga och vanligt förekommande i trädgårdar i hela världen.

Köp perenner till trädgården

Jag specialiserar mig faktiskt på ovanliga perenner som är svåra att finna i den traditionella blomsterhandeln. Perennerna kommer från hela världen och är ofta insamlade av särskilda samlare. Här finns en och annan vanligare sort också. Här finns något för de allra flesta.

Bläddra gärna igenom katalogen ovan och hitta din favoritblomma! Här finner du exemplar av Adenophora subulatAnemonella thalictroides semi double alba och många andra vackra perenner.

Lokal perennodling i växthus

Jag jagar ständigt frön på blomstermarknader och bland välkända botaniker. Jag korsar både perenner och andra växter.

Inköp av frö köps också genom trädgårdsföreningar och botaniska trädgårdar. Dessa sås sedan för att behålla moders plantor och resten av sådden säljs på mässor eller i webbutiken. Ofta sker byten samlare emellan, vilket gör att man kan ha ett större utbud av växter att erbjuda

Plantering av perenner

Plantering sker i regel mellan april och september. Beroende på storlek bör de placeras mellan 20 – 70 cm. Vissa arter av perenner bör delas efter några år. Vissa arter tål kyla väldigt bra i jämförelse med andra växtsläkten, så vissa arter kan fortplanta sig i norra Sverige med övervintring.

Många ovanliga perenner härstammar från bergstrakter i Japan och Kina, vilket gör dem helt härdiga även i norra Sverige. Eftersom man där ofta har ett rejält snö täcke, vilket skyddar dem mot kylan. Vissa perenner är dessutom ätbara, men kan av okunskap också förväxlas med giftiga arter.

Höstplantering inför vintern

Detta stycke om perenner, och hur man höstplanterar dessa är taget från Wikipedia. Många perenner i Sverige är härdiga ganska långt norrut. För en bra övervintring krävs det att gamla blommor och blad lämnas kvar på hösten, för att fungera med löv och kvistar. Dessa fungerar som ett täcke för att dina perenner ska överleva i kylan. På våren kan din trädgård  göras fin, och det som återstår rensas bort, så att trädgården står redo inför en ny säsong.

Vad är en perenn?

Perenner är en typ av växt eller blomma som vissnar på vintern och växer på våren. Vanligt förekommande perenner är exempelvis stormhatt, rölleka och daglilja. Bra perenner som kan passa nybörjare inom botanik, kan vara “Anisisop”, “Blue Fortune” och Sjärnklocka.

Perenner kan vara kortlivade och hålla något enstaka år, men även vara väldigt långlivade och hålla många år likt träd. Några plantor blommar bara en gång för att sedan dö, även om de flesta plantorna blommar många gånger under flera år.

Perenner är ett örtartat släkte av växter som kan blomma i flera år. De kan ha en kort livslängd från enbart tre år och till hundra år, beroende på sort. Det finns ett antal exempel på välkända perenner som t.ex. rölleka, prästkrage och akleja. De vissnar på vintern och börjar komma till baka på våren. En del har övervintrande blad, som de byter på våren. Vissa perenner kan återkomma i längre blomning, andra blommar kortare perioder.

Användningsområden

Inom naturläkemedel används många av de ej så vanliga perennerna. Speciellt förr hade varje hushåll sin naturligt gjorda naturläkemedel, allt från salvor , hud kräm, till hemgjord tvål. Under medeltiden tills på 1800-talet användes såpnejlikan Saponaria Officinalis till att tvätta textil med. Även i Kina användes den till tvätt av silke. Många av de ovanliga perennerna användes som droger som exempel under viking tiden, innan man drogs till havs. De finns i dagens trädgårdar i form av Dår ört och bollmört.

I dag används många av de ovanliga perennerna i wood-land landskapet. I det moderna lunden trivs många sorter från berglandskap, både från Europa och övriga världen. I trädgårds lunden som innehåller fukt och med vandrande sol har de möjligheter att bilda mattor och föröka sig