Perenner

Visar 1–16 av 507 resultat

På den här sidan finns många olika slags perenner. De är svenskodlade och har växt upp i en mer naturlig miljö än till exempel vissa holländska växter kan göra. Perennerna är vackra, naturliga och vanligt förekommande i trädgårdar i hela världen.

Köp perenner till trädgården

Jag specialiserar mig faktiskt på ovanliga perenner som är svåra att finna i den traditionella blomsterhandeln. Blommorna kommer från hela världen och är ofta insamlade av särskilda samlare. Här finns en och annan vanligare sort också. Här finns något för de allra flesta.

Bläddra gärna igenom katalogen ovan och hitta din favoritblomma! Här finner du exemplar av Adenophora subulatAnemonella thalictroides semi double alba och många andra vackra perenner.

Lokal perennodling i växthus

Jag jagar ständigt frön på blomstermarknader och bland välkända  botaniker. Jag korsar både perenner och andra växter. Inköp av fröer köps också genom trädgårdsföreningar och botaniska trädgårdar. Dessa sås sedan för att behålla moders plantor och resten av sådden säljs på mässor eller i webbutiken. Ofta sker byten samlare emellan, vilket gör att man kan ha ett större utbud av växter att erbjuda.

De bästa perennerna för trädgården

Kärleksört är en av många fina perenner i trädgårdenVilka som är de bästa perennerna kan många gånger anses vara individuellt. Vad vill just du ha i just din trädgård? Många vill ha vanliga, enkla och lättskötta växter. Man kanske inte vill lägga alltför mycket tid i trädgården. Detta är inte minst vanligt bland människor som gillar design (som vill ha design både inomhus och utomhus) men som kanske är mitt uppe i karriären exempelvis. Det finns andra som är mer “nördiga” och har höga ambitioner. Man kanske söker vackra och ovanliga perenner. Något som också bör övervägas är vilken jord man har i trädgården, vilken pH-nivå och vilka förutsättningar det finns.

Många köper till exempel historiska perenner för att man har en anrik fastighet. Därför kanske man väljer perenner eller andra växter för att de ska smälta in och vara tidstypiskt. Oavsett vilka perenner du är ute efter så finns det ett stort utbud här hos Ewa’s Blomsterparadis.

Föredrar du vanliga perenner?

På den här webbplatsen finns perenner som kanske inte alltid hör till vanligaste. Växterna är delade från den egna trädgården, från auktioner, från samlare och odlade fröer som till exempel tillhandahålls av STA. Alla människor är inte dedikerade trädgårdsfantaster. Ewa har också enkla, vanliga perenner som Stormhatt, Akleja, Prästkrage och Violer. Här finns verkligen något för alla blomsterälskare.

Plantering av perenner

Plantering sker i regel mellan april och september. Beroende på storlek bör de placeras mellan 20 – 70 cm. Vissa arter av perenner bör delas efter några år. Vissa arter tål kyla väldigt bra i jämförelse med andra växtsläkten, så vissa arter kan fortplanta sig i norra Sverige med övervintring.

De ovanligare växterna härstammar från bergstrakter i Japan och Kina, vilket gör dem helt härdiga även i norra Sverige. Eftersom man där ofta har ett rejält snö täcke, vilket skyddar dem mot kylan. Vissa perenner är dessutom ätbara, men kan av okunskap också förväxlas med giftiga arter.

Välj rätt jord

Höga perenner behöver djup jord, precis som många andra växter. Det finns stenpartiväxter som inte behöver mer än 5 till 10 cm. Höga rabattväxter behöver däremot 30 till 40 cm. Perennernas jord bör vara lätt och väldränerad. Den bör även ha mycket mull. Undvik alltför leriga jordsorter med sand. I så fall kan du bättra på den med till exempel kompostjord, planteringsjord eller torv.

Det är viktigt att välja rätt jord till dina perenner för att hålla de vid liv precis som om du planterar kaktusar eller helt andra saker. Den som är absolut nybörjare kanske inte är så uppmärksam på sådana saker. Beroende på vilken perenn just du har valt så krävs vissa förutsättningar. Sedan är det så klart som mycket annat, att olika växter klarar olika miljöer olika bra. Fänrikshjärta (Dicentra formosa) är ett av många exempel på en mycket lättskött perenn. Det går lättare att plantera dessa än till exempel timjan.

Just timjan (som också är en perenn) är särskilt svår att odla från frö eftersom att spridningen är ojämn och långsam. I sådana situationer är det förslagsvis lite enklare att göra en beställning av färdiga växter på den här webbplatsen.

Höstplantering inför vintern

Detta stycke om perenner, och hur man höstplanterar dessa är taget från Wikipedia. Många perenner i Sverige är härdiga ganska långt norrut. För en bra övervintring krävs det att gamla blommor och blad lämnas kvar på hösten, för att fungera med löv och kvistar. Dessa fungerar som ett täcke för att dina perenner ska överleva i kylan. På våren kan din trädgård  göras fin, och det som återstår rensas bort, så att trädgården står redo inför en ny säsong.

Vad är en perenn?

Perenner är en typ av växt eller blomma som vissnar på vintern och växer på våren. Vanligt förekommande perenner är exempelvis stormhatt, rölleka och daglilja. Bra perenner som kan passa nybörjare inom botanik, kan vara “Anisisop”, “Blue Fortune” och Sjärnklocka.

Perenner kan vara kortlivade och hålla något enstaka år, men även vara väldigt långlivade och hålla många år likt träd. Några plantor blommar bara en gång för att sedan dö, även om de flesta plantorna blommar många gånger under flera år.

Perenner är ett örtartat släkte av växter som kan blomma i flera år. De kan ha en kort livslängd från enbart tre år och till hundra år, beroende på sort. Det finns ett antal exempel på välkända perenner som t.ex. rölleka, prästkrage och akleja. De vissnar på vintern och börjar komma till baka på våren. En del har övervintrande blad, som de byter på våren. Vissa perenner kan återkomma i längre blomning, andra blommar kortare perioder.

Användningsområden

Inom naturläkemedel används många av de ej så vanliga perennerna. Speciellt förr hade varje hushåll sin naturligt gjorda naturläkemedel, allt från salvor , hud kräm, till hemgjord tvål. Under medeltiden tills på 1800-talet användes såpnejlikan Saponaria Officinalis till att tvätta textil med. Även i Kina användes den till tvätt av silke. Många av de ovanliga perennerna användes som droger som exempel under viking tiden, innan man drogs till havs. De finns i dagens trädgårdar i form av Dårört och Bollmört.

I dag används många av de ovanliga perennerna i woodland landskapet. I det moderna lunden trivs många sorter från berglandskap, både från Europa och övriga världen. I trädgårds lunden som innehåller fukt och med vandrande sol har de möjligheter att bilda mattor och föröka sig.

Vanliga perenner

Det finns många vanliga perenner. Perenner som doftar gott, perenner som blommar kort eller länge och perenner som du kan äta.

Här följer ett par exempel:

  • Nävesläktet
  • Rölleka

Nävesläktet

Nävesläktet är några av de vanligaste perennerna du kan hitta idag. Näva är ett släkte av 422 arter av årliga, tvååriga och fleråriga växter som ofta kallas näva. De finns i alla tempererade regioner, från bergens tropiker till östra delen av Medelhavsområdet men även på andra platser i värden som t.ex. i Sverige.

Bladen är runda och blommorna har fem kronblad varav de är färgade vita, rosa, lila eller blå, ofta med distinkta skillnader. Nävasläktet är inte så krävande när det kommer till jord så länge det inte är för dåligt bevattnat. Förökningen sker genom halva sticklingar på sommaren, genom utsäde eller genom uppdelning på hösten eller våren.

Ewa tycker att den vackraste perenner i nävesläktet är Kungsnäva kallas för Geranium magnificum. Värt att veta är att nävesläktet har hybridiseras, vilket innebär att de nyare sorterna blommar ännu längre än de gjort tidigare.

Rölleka

Röllekan är en av några mycket populära perenner inom naturmedicin. Både i modern tid och historiskt sett har den används i läkande eller hälsoförebyggande syften. Förespråkare i modern tid (inom naturmedicin) och homeopati menar att Rölleka sänker blodtrycket, renar blodet och stoppar näsblod. Historiskt sett har denna också används inom folkmedicinen där man har försökt bota diarré, använt den som smärtstillande, mot reumatism och som abortframkallande medel enligt Wikipedia.

Huruvida Rölleka och andra medicinalväxter används inom modern och klinisk läkemedelsframställning kan vara oklart. De flesta grundämnena i receptbelagda preparat framställs i hemlighet i Indien och Kina men under andra världskriget uppmanades allmänheten i Sverige att samla in, torka och leverera röllika till apoteken.

Den som vill använda perenner eller andra växter som naturläkemedel bör vara påläst och försiktig. Det förekommer att man plockar fel växter, vissa andra kan vara mycket gifta.