Hoppa till innehåll

Visar 1–12 av 525 resultatPerenner

På den här sidan finns många olika slags perenner. De är svenskodlade och har växt upp i en mer naturlig miljö än till exempel vissa holländska växter kan göra. Perennerna är vackra, naturliga och vanligt förekommande i trädgårdar i hela världen.

Köp perenner till trädgården

Du har hamnat rätt om du söker efter riktigt coola perenner. Jag specialiserar mig faktiskt på ovanliga perenner som är svåra att finna i den traditionella blomsterhandeln. Blommorna kommer från hela världen och är ofta insamlade av särskilda samlare. Här finns en och annan vanligare sort också. Här finns något för de allra flesta. Bläddra gärna igenom katalogen ovan och hitta din favoritblomma! Här finner du exemplar av till exempel Anemonis macrophylla och många andra vackra växter. Köp gärna riktigt fina perenner billigt här.

Lokal perennodling i växthus

Jag jagar ständigt frön på blomstermarknader och bland välkända  botaniker. Jag korsar både perenner och andra växter. När jag köper fröer så köper jag dessa genom trädgårdsföreningar och botaniska trädgårdar. Dessa sås sedan för att behålla moders plantor och resten av sådden säljs på mässor eller i webbutiken. Ofta sker byten samlare emellan, vilket gör att man kan ha ett större utbud av växter att erbjuda.

De bästa perennerna för trädgården

Vilka som är de bästa perennerna kan många gånger anses vara individuellt. Vad vill just du ha i just din trädgård? Vissa kanske anser att de vackraste perennerna är de bästa. Många andra vill ha vanliga, enkla och lättskötta växter. Man kanske inte vill lägga alltför mycket tid i trädgården. Detta är inte minst vanligt bland människor som gillar design (som vill ha design både inomhus och utomhus) men som kanske är mitt uppe i karriären exempelvis. Det finns andra som är mer “nördiga” och har höga ambitioner. Man kanske söker vackra och ovanliga perenner. Något som också bör övervägas är vilken jord man har i trädgården, vilken pH-nivå och vilka förutsättningar det finns. Många köper till exempel historiska perenner för att man har en anrik fastighet. Därför kanske man väljer perenner eller andra växter för att de ska smälta in och vara tidstypiskt. Oavsett vilka perenner du är ute efter så finns det ett stort utbud här hos Ewa’s Blomsterparadis. Glöm inte bort att det också finns perenner att ha i kruka.

Föredrar du vanliga perenner?

På den här webbplatsen finns perenner som kanske inte alltid hör till vanligaste. Växterna är delade från den egna trädgården, från auktioner, från samlare och odlade fröer som till exempel tillhandahålls av STA. Alla människor är inte dedikerade trädgårdsfantaster. Ewa har också enkla, vanliga perenner som Stormhatt, Akleja, Prästkrage och Violer. Här finns verkligen något för alla blomsterälskare.

Plantering av perenner

Det finns så många fantastiska perenner att plantera på våren. Plantering sker i regel mellan april och september. Beroende på storlek bör de placeras mellan 20 – 70 cm. Delningen av vissa arter bör påbörjas redan efter några år. Många perenner bör man så på våren, men andra arter tål kyla väldigt bra i jämförelse med andra växtsläkten. Vissa arter tål övervintring. Dessa kan man ofta också plantera i norra Sverige . De ovanligare växterna härstammar från bergstrakter i Japan och Kina, vilket gör dem helt härdiga även i norra Sverige. Där kan det finnas ett rejält snötäcke som skyddar dem mot kylan. Vissa perenner är dessutom ätbara, men av okunskap kan man också förväxla dem med giftiga arter. Jag vill tipsa om en video från Blomsterlandet där man går igenom hur man planterar perenner. Blomsterlandet har inget något att göra med Ewa’s Blomsterparadis, så det är enbart ett tips på en bra video i trädgårdssammanhang.

Välj rätt jord

Vill du plantera perennrabatt? Höga perenner behöver djup jord, precis som många andra växter. Det finns stenpartiväxter som inte behöver mer än 5 till 10 cm. Höga rabattväxter behöver däremot 30 till 40 cm. Perennernas jord bör vara lätt och väldränerad. Du kan köpa särskild perennjord hos andra blomsterhandlare. Den bör även ha mycket mull. Undvik alltför leriga jordsorter med sand. I så fall kan du bättra på den med till exempel kompostjord, planteringsjord eller torv. Det är viktigt att välja rätt jord till dina perenner för att hålla de vid liv precis som om du planterar kaktusar eller helt andra saker. Den som är absolut nybörjare kanske inte är så uppmärksam på sådana saker. Beroende på vilken perenn just du har valt så krävs vissa förutsättningar. Sedan är det så klart som mycket annat, att olika växter klarar olika miljöer olika bra. Fänrikshjärta är ett av många exempel på en mycket lättskött perenn. Det brukar gå lättare att plantera dessa än till exempel timjan. Just timjan (som också är en perenn) är särskilt svår att odla från frö eftersom att spridningen är ojämn och långsam. I sådana situationer är det förslagsvis lite enklare att göra en beställning av färdiga växter på den här webbplatsen.

Höstplantering inför vintern

Det är bra att veta att vissa perenner blommar länge. Samtidigt kan man höstplantera vissa perenner inför vintern. Många perenner i Sverige är härdiga ganska långt norrut. För en bra övervintring krävs det att gamla blommor och blad lämnas kvar på hösten, för att fungera med löv och kvistar. Dessa fungerar som ett täcke för att dina perenner ska överleva i kylan. På våren kan du göra din trädgård fin och rensa bort det som återstår, så att trädgården står redo inför en ny säsong.

Vad är perenner?

Perenner är en typ av växt eller blomma som vissnar på vintern och växer på våren. SAOL har en mer formell beskrivning av perenner. Några av de vanligaste är till exempel stormhatt, rölleka och daglilja. Anisört och Sjärnklocka kan vara bra för dig som är nybörjare inom trädgårdsskötsel eller botanik. Perenner kan vara kortlivade och hålla något enstaka år, men de kan även vara väldigt långlivade och hålla många år likt träd. Några plantor blommar bara en gång för att sedan dö, även om de flesta plantorna blommar många gånger under flera år. Perenner är ett örtartat släkte av växter som kan blomma i flera år. De kan ha en kort livslängd från enbart tre år och till hundra år, beroende på sort. Det finns ett antal exempel på välkända perenner som till exempel rölleka, prästkrage och akleja. De vissnar på vintern och börjar komma till baka på våren. En del har övervintrande blad, som de byter på våren. Vissa perenner kan återkomma i längre blomning, andra blommar kortare perioder.

Användningsområden

Inom naturläkemedel används många av de lite ovanligare perennerna. Speciellt förr hade varje hushåll sin naturligt gjorda naturläkemedel. Det kunde vara allt från salvor till hudkräm eller hemgjord tvål. Under medeltiden, tills på 1800-talet användes såpnejlikan till att tvätta textiler med och kineserna använde den till tvätta silke. Många av de ovanliga perennerna blev också till droger. Till exempel, använde vikingarna Dårört och Bollmört. Till havs var de mycket användbara inför krig, så de blev fullständigt vansinniga. De gav dem en klar fördel och kan delvis förklara deras framgångssaga. I dag använder man många av de ovanliga perennerna i till exempel woodland-landskapet. I den moderna lunden, trivs många sorter från berglandskap, både från Europa och från övriga delar av världen. Trädgårdslunden innehåller fukt och med vandrande sol har de möjligheter att bilda mattor och föröka sig.

Vanliga perenner

Det finns även många vanliga perenner. Till exempel är det vanligt att perenner har en god doft. Det är också vanligt att de blommar kort eller länge. Många perenner används inom gastronomin. Här följer några exempel:

 • Nävesläktet
 • Rölleka
 • Tovsippa
 • Liten Kärleksört
 • Ormbunke
 • Backsippa

Nävesläktet

Nävesläktet är några av de vanligaste perennerna du kan hitta idag. Näva är ett släkte av 422 arter. De består av årliga, tvååriga och fleråriga växter som heter “näva”. De växer i alla tempererade regioner, från bergens tropiker till östra delen av Medelhavsområdet men även på andra platser i värden som till exempel i Sverige. Bladen är runda och blommorna har fem kronblad. De är färgade vita, rosa, lila eller blå och har ofta distinkta skillnader. Nävasläktet är inte så krävande när det kommer till jord, så länge det inte finns för dåligt med vatten. Nävorna förökar sig själva genom sina halva sticklingar på sommaren, genom utsäde eller genom uppdelning. Detta sker på hösten eller våren. Ewa har en särskild favorit i nävesläktet och det är Kungsnäva. På latin heter de Geranium magnificum. Det kan också vara kul att veta att de nyare hybriderna i nävesläktet, blommar ännu längre än de gjort tidigare.

Rölleka

Röllekan är en av några mycket populära perenner inom naturmedicin. Både i samtiden och historiskt sett, har användningsområdet varit inom medicin och hälsa. Dagens förespråkare inom naturmedicin och homeopati brukar inte sällan mena att Rölleka sänker blodtrycket, renar blodet och stoppar näsblod. Enligt Wikipedia har användningsområdet inom folkmedicinen varit ganska brett. Man har bland annat försökt använda det som botemedel mot diarré, som smärtstillande medel och som abortframkallande medel. Huruvida man använder Rölleka och andra medicinalväxter vid produktionen av kliniska läkemedel är oklart. Grundämnena i receptbelagda preparat är nämligen en affärshemlighet. Moderna läkemedel tillverkar man idag i Indien och Kina, men under andra världskriget uppmanades allmänheten i Sverige att leverera röllika till apoteken.

Den som vill använda perenner eller andra växter som naturläkemedel bör vara påläst och försiktig. Det förekommer att man plockar fel växter, vissa andra kan vara mycket gifta.

0
  0
  Varukorg
   Beräkna frakt
   Använd rabattkod