Hoppa till innehåll

Visar alla 4 resultat

Köp vattenväxter till dammen

Du har hamnat rätt om du söker efter attraktiva vattenväxter. Ewa specialiserar sig på perenner och rosor men har ett utmärkt sortiment även av andra slags växter. Just vattenväxter är en sådan kategori med både populära och ovanligare sorter.

Vad är en vattenväxt?

Det finns mycket information om vattenväxter på nätet för den som är vetgirig. Vattenväxter är växter som lever i vattnet. Höjden på vattnet är av stor betydelse. När man anlägger en damm gör man botten i flera etage för att ha möjlighet att tillgodose många olika vattenväxters behov. En grund del från 10 cm till 40 cm , där de växter som vill ha grunt vatten skall planteras.

En sådan låg del har också betydelse för djur livet. Så igelkotten kan få vatten på sommaren och småfåglarna bada. En del som är mellan 40-60 cm där många sorters vatten gräs trivs. Där man skall övervintra näckrosor och fiskar bör djupet vara minst 180. En del mindre näckrosor kan även övervintra på lägre djup.

Populärt har blivit att ha näckrosor på balkonger och altaner i tunna. Men där krävs ordentlig isolering av tunnan. Många firmor saluför växter som är fuktväxter för vattenväxter. Men i min webbutik skiljer jag på dem, eftersom fuktväxter enbart vill ha fuktig miljö och passar i damm kanten men sällan i vattnet. Är man tveksam om det är en fuktväxt eller vattenväxt, kan man plantera den precis i kanten på dammen. Om den då önskar mer fukt brukar de ofta gå ut i vattnet. Detta händer ofta med fukt irisarna, som ofta går ut till ca 10 cm.

Plantera vattenväxter

När man planterar vattenväxter är det några viktiga saker att tänka på, ett är hur stor dammanläggningen skall vara, vilket avgör vilka växter man kan använda. En del damm växter sprider sig mycket. Det är lättare att hålla en god balans i ett stort vatten system, så att det inte blir alger.

En annan sak att beakta är hur dammen är placerad och hur mycket sol som det blir, både vid val av växter och även att det blir lätt alger om den är mycket solig. En sak till att tänka på är om det skall vara rörligt vatten , för som exempel tycker inte näckrosor om det och gillar inte heller vattenstänk.

Även planteringen och planteringsjord är viktigt. Som exempel näckrosor gillar lerjord och är lämpligt att plantera i korgar. Som tyngd över korgarna kan man lägga stenar så de inte synd eller flyter iväg. Att bygga med sten och torv gör att det ser naturligt ut och gör att krukor och korgar inte syns. Torv är bra att använda i dammen eftersom det sänker dammens ph värde och motverkar alg bildning.

Typer av vattenväxter

När man väljer växter så är det viktigt hur stor yta det är, om det gäller en tunna på en altan eller om det är en naturlig sjö. Vattenväxterna delas in i tre grupper. Grupp 1 som är förankrade på botten och har blommor och blad på ytan som till exempel näckrosen.

Grupp 2 lever på botten som en hästsvans. Dessa växter hjälper till med syresättningen av vattnet och utgör ett bra gömställe för fiskyngel.
Grupp 3 kallas för flytväxter. De lever på vattnets yta som exempel nate som både fiskar gillar att äta och gömma sig under.

I handeln finns många vackra flytväxter från utlandet, men tyvärr klarar de inte vintern, så man får räkna med att köpa nya nästkommande år
I gruppen vattenväxter finns många dekorativa gräs ofta vita eller dekorativt randiga, som zebra säv eller micanthus sin.zebrinus. I släktet typa finns det nu många dekorativa sorter som små bollar eller smala kaveldun.

Plantera rätt växter i dammen

En sort som man bör vara aktsam att köpa in är vatten myntan. Som de flesta myntor förökar den sig otroligt, snart är hela dammen enbart mynta, även om den har en behaglig doft.

En damm med vackra vattenväxter och friskt vatten förhöjer skönhets värdet i trädgården. Dammen bör gärna placeras i anslutning med en sittplats så man kan njuta av den.

En damm i trädgården med vackra vattenväxter och fina fuktväxter runt, ökar den biologiska mångfalden i trädgården. Har den en låg del kan djur som igelkottar dricka där.

Man kan även se fjärilar, bin och humlor göra det. Småfåglarna brukar bada i den delen. Har man även en djupare del i dammen kan man ha turen att få salamander där. Viktigt är då att det finns vattenväxter, så de kan få skydd av rotsystemet. En trädgård med vatten och vattenväxter ger liv och skönhet åt trädgården.

Vattenväxter

Du har hamnat rätt om du söker efter attraktiva vattenväxter. Ewa specialiserar sig på perenner och rosor men har ett utmärkt sortiment även av andra slags växter. Just vattenväxter är en sådan kategori med både populära och ovanligare sorter.

Vad är en vattenväxt?

Det finns mycket information om vattenväxter på nätet för den som är vetgirig. Vattenväxter är växter som lever i vattnet. Höjden på vattnet är av stor betydelse. När man anlägger en damm gör man botten i flera etage för att ha möjlighet att tillgodose många olika vattenväxters behov. En grund del från 10 cm till 40 cm , där de växter som vill ha grunt vatten skall planteras. En sådan låg del har också betydelse för djur livet. Så igelkotten kan få vatten på sommaren och småfåglarna bada. En del som är mellan 40-60 cm där många sorters vatten gräs trivs. Där man skall övervintra näckrosor och fiskar bör djupet vara minst 180. En del mindre näckrosor kan även övervintra på lägre djup. Populärt har blivit att ha näckrosor på balkonger och altaner i tunna. Men där krävs ordentlig isolering av tunnan. Många firmor saluför växter som är fuktväxter för vattenväxter. Men i min webbutik skiljer jag på dem, eftersom fuktväxter enbart vill ha fuktig miljö och passar i damm kanten men sällan i vattnet. Är man tveksam om det är en fuktväxt eller vattenväxt, kan man plantera den precis i kanten på dammen. Om den då önskar mer fukt brukar de ofta gå ut i vattnet. Detta händer ofta med fukt irisarna, som ofta går ut till ca 10 cm.

Plantera vattenväxter

När man planterar vattenväxter är det några viktiga saker att tänka på, ett är hur stor dammanläggningen skall vara, vilket avgör vilka växter man kan använda. En del damm växter sprider sig mycket. Det är lättare att hålla en god balans i ett stort vatten system, så att det inte blir alger. En annan sak att beakta är hur dammen är placerad och hur mycket sol som det blir, både vid val av växter och även att det blir lätt alger om den är mycket solig. En sak till att tänka på är om det skall vara rörligt vatten , för som exempel tycker inte näckrosor om det och gillar inte heller vattenstänk. Även planteringen och planteringsjord är viktigt. Som exempel näckrosor gillar lerjord och är lämpligt att plantera i korgar. Som tyngd över korgarna kan man lägga stenar så de inte synd eller flyter iväg. Att bygga med sten och torv gör att det ser naturligt ut och gör att krukor och korgar inte syns. Torv är bra att använda i dammen eftersom det sänker dammens ph värde och motverkar alg bildning.

Typer av vattenväxter

När man väljer växter så är det viktigt hur stor yta det är, om det gäller en tunna på en altan eller om det är en naturlig sjö. Vattenväxterna delas in i tre grupper. Grupp 1 som är förankrade på botten och har blommor och blad på ytan som till exempel näckrosen. Grupp 2 lever på botten som en hästsvans. Dessa växter hjälper till med syresättningen av vattnet och utgör ett bra gömställe för fiskyngel. Grupp 3 kallas för flytväxter. De lever på vattnets yta som exempel nate som både fiskar gillar att äta och gömma sig under. I handeln finns många vackra flytväxter från utlandet, men tyvärr klarar de inte vintern, så man får räkna med att köpa nya nästkommande år I gruppen vattenväxter finns många dekorativa gräs ofta vita eller dekorativt randiga, som zebra säv eller micanthus sin.zebrinus. I släktet typa finns det nu många dekorativa sorter som små bollar eller smala kaveldun.

Plantera rätt växter i dammen

En sort som man bör vara aktsam att köpa in är vatten myntan. Som de flesta myntor förökar den sig otroligt, snart är hela dammen enbart mynta, även om den har en behaglig doft. En damm med vackra vattenväxter och friskt vatten förhöjer skönhets värdet i trädgården. Dammen bör gärna placeras i anslutning med en sittplats så man kan njuta av den. En damm i trädgården med vackra vattenväxter och fina fuktväxter runt, ökar den biologiska mångfalden i trädgården. Har den en låg del kan djur som igelkottar dricka där. Man kan även se fjärilar, bin och humlor göra det. Småfåglarna brukar bada i den delen. Har man även en djupare del i dammen kan man ha turen att få salamander där. Viktigt är då att det finns vattenväxter, så de kan få skydd av rotsystemet. En trädgård med vatten och vattenväxter ger liv och skönhet åt trädgården.
0
    0
    Varukorg
      Beräkna frakt
      Använd rabattkod